Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Sogn mandag 15.04.2024

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det vil finnes fokksnsøflak fra søndag som kan være lette å løse ut. Våte skred kan gå naturlig i nysnøen i bratte, solvendte hellinger. Vær obs på glideskred.

Skredfarevurdering

Fokksnø fra søndag blir mer stabil, men det kan kanskje fortsatt være lett å løse ut skred enkelte steder.
Det ventes en del sol som utover dagen vil påvirke snøen i solvendte hellinger. I bratte hellinger kan det løsne skred av seg selv. Om kvelden vil det danne seg skare på fuktig overflate.
I høyfjellet er det fortsatt tidligere nedsnødd rim og kantkorn som kan påvirkes nede i snødekket enkelte steder.
Selv om det har blitt kaldere skal man ikke helt se bort fra muligheten for glideskred. Unngå områder med ferske glidesprekker.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Våt snø (løssnøskred)

Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Ubunden snø

Våt snø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Nedsnødd eller nedføyket overflaterim

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Søndag 14. april 2024

Natt til søndag har øverste del av snødekket frosset og det har kommet nysnø med sterk vind fra vest til nordvest. Bilder og observasjoner indikerer at det har vært en del vindtransport av snø.
Tidligere i uka har det vært vekslende og gjennomgående ganske mildt vær med varmegrader opp i 1500 -1600 moh. Snødekket er mange steder gjennomfuktet opp til ca. 1000 moh, noen steder høyere. Over 1500 moh er snødekket i mindre grad påvirket av mildvær og regn og mindre jo høyere man kommer.

Opp til 1200 moh er rim- og kantkornlaget, som har vært problematisk i vinter, fuktet opp. Under 1200 moh er derfor rimlaget ikke noe skredproblem lenger. Over 1200 moh er dette et lag vi fremdeles må være obs på.

Fredag meldes om et glideskred str. 3 i øvre del av Jostedalen, nedenfor tidligere observerte glidesprekker. Det ble også observert glidesprekker andre steder i Jostedalen.

Søndag observeres fortsatt ferske glidesprekker i Jostedalen. Det tyder på at det fortsatt er fuktighet og vann til stede nederst i snøen og ved bakken noen steder.

Fjellvær

Søndag 14. april 2024

7 mm i døgnet, opp mot 12 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 800 moh natt til søndag. Stiv kuling fra nordvest, endring til frisk bris fra nordvest om kvelden. -8 °C til -1 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Snøfallgrensen synker utover dagen.

Mandag 15. april 2024

Oppholdsvær. Bris fra sørøst. -12 °C til 0 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS